יין ישמח לבב אנוש

יתרונות היין

על יין אדום, נוגדי חימצון רבי עוצמה ומה שביניהם

במשך שני העשורים האחרונים המחקר הצביע על כך שצריכה מתונה של יין (בעיקר יין אדום העשיר ביותר נוגדי חימצון)  משפרת את בריאות הלב וכלי הדם.

חוקרים מאוניברסיטת הרווארד כללו צריכה מתונה של אלכוהול בין ‘שמונת הדרכים להורדת הסיכון למחלת לב כלילית’.

זאת בעקבות גילוי המדענים בשנת 1990, שהופעת מחלות לב נמוכה בקרב הצרפתים, למרות שהם אוכלים באופן שגרתי דיאטה עתירת שומן רווי (מוכר יותר בשם “הפּרדוֹקס הצרפתי”).

מחקרים נוספים הצביעו על כך שיין, במיוחד יין אדום, הוא המשקה האלכוהולי המועיל ביותר לבריאות הלב.

מחקרים אלה ייחסו את ההשפעה המיטיבה על בריאות הלב לחומרים נוגדי החימצון המצויים בקליפות וגרעיני הענבים.

 

למעשה, נמצאו מספר תסמונות מוכרות בעידן המודרני שיין אדום עשוי להיטיב עימם

* סוכרת מסוג 2: בניסויים במבחנה ובמחקרים בבעלי חיים הפוליפנולים הוכחו כמעכבי יתר סוכר בדם, כמשפרי תפקוד תאי הביתא בלבלב (תאים המפרישים אינסולין) וכמגינים מפני אובדן תאי ביתא.

*תסמונת מטבולית: מוגדרת כנוכחות של גורמי סיכון מטבוליים (השמנה בטנית, יתר שומנים בדם, רמות נמוכות של HDL-כולסטרול, יתר לחץ דם ורמות גבוהות של גלוקוז),

אשר מהווה גורם סיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי הדם.

מספר סקירות סיפקו עדות לכך שצריכה מתונה של יין עשויה למנוע תסמונת מטבולית ואת סיבוכיה.

*השפעות נאורולוגיות: מחקרים אפידיולוגיים ומחקרים בבעלי חיים הצביעו על כך שצריכה מתונה של יין אדום עשויה להקטין את הסיכון להפרעות נאורולוגיות, כגון שִטָיוֹן (דמנציה), שבץ מוחי ומחלת אלצהיימר.

*תפקוד הריאות: השפעה מיטיבה של צריכה קלה עד מתונה של יין על תפקוד הריאות, על תסמונת מצוקה נשימתית חדה ועל התקדמות מחלת ריאות חסימתית כרונית.

*מערכת העיכול: בסקירה בקרב כ-10,000 מבוגרים, צריכה שגרתית מתונה של יין נמצאה כקשורה בשיעור נמוך יותר של זיהום על ידי החיידק הֶליקוֹבֵּקְטֶר פּילוֹרי.

 

אז מה בעצם יש ביין האדום שהופך אותו לכזה בריא עבורינו?

פוליפנולים: אלו הם חומרים נוגדי חמצון המצויים בריכוז גבוה בקליפה ובגרעינים של ענבים המרכיבים יין אדום.

החומרים תורמים רבות למערכת הדם על ידי הרחבת כלי דם, מניעת קרישים בדם והורדת לחץ הדם. נוסף לכך, הם מגנים על מערכת העצבים ומונעים התפתחות של תאים סרטניים.

אלכוהול: נחשב בעיני רבים כגורם חיוני להשפעתם של הפוליפנולים, ואילו הוא עצמו מונע התפתחות סוכרת וטרשת עורקים.

רסברטרול: סוג מסוים של נוגדי חמצון השכיח בקליפה של ענבים אדומים. חומר זה נמצא יעיל במניעת ירידה של מסת השרירים והידלדלות העצמות בגוף.

כמו כן, הרסברטרול ידוע כמונע התפתחות של סרטן, מסייע להפחתת כולסטרול רע, מפחית שומנים בגוף, שומר על תקינות תפקודה של מערכת כלי הדם ומונע זיהומים. בקיצור, הוא מהווה מתכון מצוין לאריכות ימים.

מלאטונין: זהו הורמון המצוי בשפע בכמה סוגי יין אדום, ביניהם מרלו וקברנה סובניון. ההורמון תורם רבות לשנת לילה טובה ושלווה, וכן מאט תהליכי הזדקנות בגוף ומונע סרטן.

פלבנואיד: סוג נוסף של נוגד חמצון המצוי ביין אדום ותורם לעליית רמת הכולסטרול הטוב בגוף, לצד הפחתה של הכולסטרול הרע.

מינרלים וויטמינים: יין אדום מכיל גם מינרלים וויטמינים חשובים לגוף, לרבות אשלגן שתורם למערכת העצבים וללב,

פלואור שמונע עששת בשיניים, כולין המשפר את הזיכרון ומנקה את הגוף מרעלים, וזרחן המסייע לכליות ולתפקוד נאות של תאי הגוף.

**לא מומלץ תמיד: התוויות נגד

ההשפעות המיטיבות של יין מתייחסות לצריכתו השגרתית המתונה באנשים בריאים.

בצריכה גבוהה, גם באנשים בריאים היין עלול להגביר את הסיכון, בין היתר,

למחלות ניווניות של מערכת העצבים, לדכאון, להשמנה, להחלשת העצמות, ליתר שומנים בדם, למחלת לב, ליתר לחץ דם, לשבץ מוחי, למחלות כבד כרוניות, לסרטן השד, להתאבדות, לתאונות ולפציעות.

ברור שבאנשים עם מצבי בריאות לקויים, אשר בהם מחמיר האלכוהול את מצבם, לא צריכים לשתות אלכוהול כלל.

אנשים חולים צריכים להיוועץ ברופא באשר לשתיית משקאות אלכוהוליים.

אין לצרוך יין בכל כמות שהיא בהריון, בילדים ובשילוב עם תרופות מסוימות.

יש לנקוט זהירות בצריכה שגרתית של יין בקרב אנשים הנוטים לאלכוהוליזם, באנשים עם מחלות אורגניות, באנשים עם שחמת הכבד ובאנשים עם מיגרנות או אלרגיות.

לאנשים הסובלים מרפלוקס (החזר ווִשטי קיבתי) חומצי מומלץ להגביל את צריכת היין לכמות הקטנה מ-300 מיליליטר ליום.

מהו היין המומלץ?

היינות, נבדלים ביניהם בתכולת האלכוהול והפוליפנולים.

באופן כללי, ליין אדום יתרונות בריאותיים רבים יותר מאשר ליין לבן, בגלל תכולה גבוהה יותר של פוליפנולים.

אולם, לא כל היינות האדומים הם בעלי תכולה דומה של פוליפנולים.

יין בתעשיית הקוסמטיקה

בענבים, ובייחוד בזרעים שלהם, ישנן מעל 1600 תרכובות שונות של נוגדי חימצון.

יובש בעור, מראה לא אחיד והזדקנות מואצת הם כולם תוצאה של רדיקלים חופשיים. כמובן שיין עצמו, עם תכולת האלכוהול הגבוהה שלו, איננו מתאים למריחה ישירה על העור.

אבל בתעשיית הקוסמטיקה השימוש בתרכובות שמקורן בענבים ויין הוא נרחב. מריחה של אותן תרכובות מנטרלות רדיקלים על עור הפנים והצוואר, בצורה של שמן או קרם, עשויה לסייע רבות למראה עור חלק, זוהר ובריא.

אז שיהיה לחיים! ולבריאות!

יתרונות היין
חיפוש

מאמרים נוספים

מאמרים נוספים

חיפוש