שומרי הראש של הגוף. בחסות הטבע

נוגדי חימצון

הכניסו צבע לחיים עם נוגדי החימצון 

נוגד חימצון (באנגלית: Antioxidant) הוא חומר כימי בעל יכולות חיזור גבוהות, המקטין את קצב תגובות החימצון של חומרים אחרים בסביבתו.

המונח “נוגד חימצון” משמש בעיקר לשתי קבוצות חומרים שונות במהות שלהן וגם בהרכבן: כימיקלים תעשייתיים המוספים למוצרים שונים כדי למנוע חמצון, וחומרים טבעיים המצויים במזון וברקמות הגוף.

לראשונים, הכימיקלים התעשייתיים, שימושים שונים והם משמשים כחומרים משמרים במוצרי מזון וקוסמטיקה וכו. האחרים, שהם מתנות מהטבע של ממש נתמקד במאמר הזה.

תפקידם של נוגדי החמצון

חמצון הוא תגובה כימית שבה אלקטרונים עוברים מחומר מסוים למחמצן. תגובות חמצון יכולות ליצור רדיקלים חופשיים, שמתחילים תגובות שרשרת שפוגעות בתאי הגוף.

נוגדי החמצון בולמים את תגובות השרשרת האלה באמצעות הסרה של רדיקל חופשי הנמצא באמצע.

הם עושים זאת על ידי חיזור של מחמצנים בסביבתם ובכך הם בעצם מתחמצנים בעצמם.

תכונתם החשובה של נוגדי החמצון היא שבמצבם המחומצן הם יציבים יחסית ובכך הם לא גורמים נזק.

על אף שתגובות חמצון הן הכרחיות לחיים, הן יכולות גם להזיק.

לכן, לצמחים ולבעלי חיים יש מערכות מורכבות של נוגדי חמצון מסוגים שונים, למשל גלוטטיון, ויטמין C, ויטמין E, אנזימים כמו קטלאז, סופראוקסיד דיסמוטאז.

רמה נמוכה של נוגדי חמצון, או פעילות של מעכבי האנזימים של נוגדי החמצון, תפגע בתאים או תהרוס אותם.

הזדקנות של יצורים חיים מתרחשת, בין השאר, עקב ההתקפה המתמדת של מחמצנים על מולקולות התא.

לנוגדי החמצון, לפיכך, יש השפעה מאריכת חיי תא וכפועל יוצא השפיה מאריכת ומיטיבת חיים באופן כללי.

תהליך החמצון הוא תוצאה של חשיפה ל”רדיקלים חופשיים”, שהם חומרים בלתי יציבים התוקפים תאים וחלקיקים בגופנו.

התוצאה של החמצון היא פגיעה והרס של תאים בגוף, פגיעה במנגנון החיסון והאצת תהליכי ההזדקנות.

הרדיקלים החופשיים תוקפים את הגוף ביתר שאת בגלל חשיפה לזיהומי אוויר, עישון סיגריות, צריכה עודפת של תרופות, חשיפה למקורות קרינה, ואפילו פעילות גופנית מוגזמת.

כל אלה יוצרים עומס-יתר על הגוף שמתקשה להתמודד עם הכמות הגדולה של החומרים המחמצנים (רדיקלים חופשיים) והוא זקוק לתגבור.

אז איך מתגברים את הגוף בחומרים אשר יגינו עליו מאותה ‘מתקפה’?

התגבור יכול לבוא באופן טבעי, על ידי צריכה מוגברת של מזונות עתירי נוגדי-חמצון, בעיקר ירקות טריים או מבושלים, או על ידי תוספי מזון מיוחדים שאותם ניתן ליטול.

קיימים בטבע סוגים שונים של נוגדי חימצון. יכולים להופיע כויטמינים, מינרלים, חומצות שומן ופיטוכימיקלים נוספים.

 

 דוגמאות לשני נוגדי חימצון שאתם כנראה כבר מכירים

ויטמין E: חיוני לשמירה על מעטפת התאים. מפחית סיכון למחלות לב וכלי דם וסרטן מסוגים שונים. נמצא באגוזים,  בוטנים, שקדים, שמנים צמחיים, נבט חיטה, קמח מלא, ביצים וכבד.

ויטמין C: מאט הזדקנות, משפר את תפקוד מערכת החיסון ומסייע לוויטמין E לחזור למצבו הקודם. תמצאו אותם ב: פלפל אדום, כרובית, ברוקולי, גויאבה, קיווי, תות שדה, פירות הדר, עגבנייה, מלון וכבד.

ועכשיו הגענו לחלק המעניין באמת.

קבוצה שלמה של נוגדי חימצון, כמעט בכל צבעי הקשת.

כאשר לכל גוון יש יכולות ייחודיות ועוצמתיות משל עצמו:

 

האדומים –  הפיטוכימיקל הבולט בקבוצה זו הוא הליקופן.

קשורים בהורדת סיכון לסרטן, בעיקר סרטן הערמונית, מסייע במניעת הזדקנות העור ומגן מפני נזקי השמש.

עגבניה, פלפל אדום ,גמבה , צנון ,צנונית , תפוח , תות ,אבטיח, אשכולית אדומה, ענבים אדומים ורימון עשירים בנוגדי חימצון אלה.

הכתומים\ צהובים נקראים גם קרוטנואידים. פלפל צהוב ,פלפל כתום ,גזר ,משמש, דלעת , בטטה , דלורית ,תירס , מלון תפוז ,קלמנטינה ומנגו.

לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון ולמניעת סרטן.
הקרוטן – נוגד חמצון חשוב המגן על התאים שלנו, מאיץ את התחדשותם ומאט את ההזדקנות.

הירוקים – מכילים נוגדי חימצון רבי עוצמה ביניהם הלוטאין והכלורופיל. ברוקולי ,כרוב , מלפפון ,פלפל ירוק, קישוא, חסה , סלרי , עירית, בזיליקום , תרד, פטרוזיליה, רוקט , כוסברה ושאר עלים ירוקים כהים מכילים נוגדי חימצון. אלה ומסייעים לשמירה על ראייה תקינה ולהאטת הזדקנות העין וכן לחיזוק העצמות.

לצבע הירוק תפקיד חשוב בספיגת החומצה הפולית, המסייעת לתקינות כלי הדם והלב ומכילה רכיבים מונעי סרטן.

הסגולים\כחולים – נוגדי החימצון שגם הכי יפים ויזואלית! נקראים פנולים.

חציל,חמוציות ,פירות יער, כרוב סגול,סלק, בצל סגול, ארטישוק סגול, פלפל סגול, בזיליקום סגול, ענבים שחורים, דובדבנים שחורים, שזיפים שחורים\סגולים, תאנים סגולות, אוכמניות,פטל שחור מכילים נוגדי חימצון חשובים אלה המגנים מפני התפתחות טרשת עורקים וסיבוכים של סוכרת.

פירות סגולים-אדומים מכילים פוליפנולים, שומרי הלב החזקים ביותר.

 

עכשיו, כשכל המידע הזה ברשותכם, זה הזמן להכניס יותר ויותר מהם אל התזונה שלכם
(או באמצעות צמחי מרפא אשר מכילים כמויות נכבדות מהם!)

 

 

נוגדי חימצון
חיפוש

מאמרים נוספים

מאמרים נוספים

חיפוש