טחורים - ממה הם נגרמים, מהם השלבים וכיצד מטפלים?
טחורים הם צבירים של כלי דם באזור פי הטבעת, שגורמים לעתים לדימום שלאחר יציאה ניתן להבחין בו בצורת דם בצואה או על נייר טואלט או באסלה.
מחלות טחורים מתפתחות לרוב בשנות העשרים אצל רוב האנשים ועל פי הערכות כמחצית מהאנשים עד גיל 50 סובלים ממחלות טחורים כאלה ואחרות ובעיקר סימפטומטיות, החל ממצבים של דם בצורה ועד פיסורה אנאלית, שהיא סדק מסביב לפי הטבעת, העלול לגרום לכאבים, דימומים ועוד.
ניתן להימנע מהיווצרות טחורים באמצעות מזון עשיר בסיבים, המסייע להתרוקנות וריכוך היציאה, ניקוי רעלים, ונטילת צמחי מרפא.
הטחורים נגרמים מגודש ורידי באזור הישבן, כיוון שמערכת הורידים המספקת דם לאזור זה אינה מכילה שסתומים. בעת מאמץ גדול בהוצאת הצואה או לאחר ישיבה ממושכת באופן שחוזר על עצמו, למשל במשרד או בבית, נוצרת האצה של היווצרות הטחורים.
מקרים נפוצים יותר של הופעת הטחורים:
עצירות / שלשולים
כאשר אנו סובלים מתופעות של עצירות או שלשולים, אנו מתאמצים יותר ביציאות
הריון
כאשר נפח הדם עולה והשרירים נחלשים בעקבות הפרוגסטרון, נוצר לחץ על הוריד הנבוב התחתון בזמן שכיבה על הגב
שיעול והקאה
שני אלה מגדילים את הלחץ התוך בטני
פעילות גופנית מאומצת
הגוף נכנס למצב של סטרס ועשוי ליצור טחורים
לחצים וחרדות
דחק נפשי מכל סוג שהוא משפיע כמובן גם על הגוף ועלול להביא לבעיות כמו טחורים, פיסורה ועוד.
אי ספיקת לב משמעותית
במקרה של בעיה בכלי דם או בניקוז של הדם הורידי קיים חשש להיווצרות טחורים
4 שלבי הטחורים:
ניתן להבחין בין שלבי הטחורים השונים לפי צורתם ומיקומם באזור פי הטבעת.
ישנם טחורים פנימיים לא מורגשים, ישנם טחורים שיוצאים בזמן הטלת הצואה ונכנסים חזרה לבד. ישנם כאלה שיוצאים אך לא נכנסים לבד (אותם יש להכניס פנימה) וישנו הסוג הבעייתי ביותר של טחורים – כאלה שיוצאים ולא ניתן להכניסם.
כמובן שכל אחד מארבעת השלבים עלול להתלוות בסימפטום של דם בצואה, אולם את הכאבים נרגיש במיוחד בשלב האחרון.
טיפול נטורופתי טבעי לטיפול בתופעת הטחורים:
הורדת הלחץ התוך בטני
אנשים שניזונים מאוכל דל בסיבים, נוטים להתאמץ יותר בזמן פעילות המעיים כיוון שמתקשים בהטלת צואות קטנות וקשות. בתוך כך הם מגבירים באופן מובהק את הלחץ על הבטן, דבר החוסם את החזרה הורידית. בעקבות הלחץ הזה, מוגבר הגודש באגן שעלול להחליש את הורידים, ומכאן – לגרום להיווצרות טחורים.
בעולם המערבי, התפריט לרוב דל בסיבים ולכן בעיות הטחורים נפוצות יותר, לכן המרכיב החשוב ביותר במניעת טחורים הוא מזון עתיר סיבים, שמושך מים ויוצר מסה ג'לטנית בזכותה הצואה רכה יותר, וקלה להטלה. אנו מרגישים זאת לרוב לאחר אכילה של מזון עתיר סיבים, כמו קטניות דוגמת עדשים, קינואה וכד'.
תזונה מסוג זה בשילוב ניקוי רעלים מהגוף תפחית משמעותית את הצורך במאמץ בזמן הטלת הצואה ומכאן את הלחץ התוך בטני.
חיזוק דפנות כלי הדם
קיימים צמחי מרפא וכן פירות העשירים בפלבנואידים המומלצים לסובלים מטחורים, ובכלל, לאלה שמעוניינים לשמור על עצמם ולמנוע את המחלה. הפלבנואידים הם חומרי נוגדי חימצון חזקים והם אלה המעניקים לפירות את צבעם. מחקרים רבים מרחבי העולם הוכיחו שהם יעילים במיוחד בחיזוק דפנות כלי הדם.
ריפוי מקומי וכללי לטחורים
יש לכם טחורים לא מורכבים? ישיבה בתוך אמבט חם תטפל באופן יעיל ולא פולשני בהם. בנוסף, מומלץ למרוח משחה לטחורים וליטול צמחי מרפא שיסייעו בכיווץ כלי דם ובחיטוי הטחורים והחזרתם למקומם.