אדומים- גונבים את ההצגה

תוסף תזונה לטיפול בעייפות

נוגדי חימצון פיגמנט אדום וביניהם הכוכב הראשי: הליקופן

נוגד חימצון (באנגלית: Antioxidant) הוא חומר כימי בעל יכולות חיזור גבוהות, המקטין את קצב תגובות החימצון של חומרים אחרים בסביבתו. המונח “נוגד חימצון” משמש בעיקר לשתי קבוצות חומרים שונות במהות שלהן וגם בהרכבן: כימיקלים תעשייתיים המוספים למוצרים שונים כדי למנוע חמצון, וחומרים טבעיים המצויים במזון וברקמות הגוף.

לראשונים, הכימיקלים התעשייתיים, שימושים שונים והם משמשים כחומרים משמרים במוצרי מזון וקוסמטיקה וכו.. לשניים, שהן מתנות מהטבע של ממש נתמקד במאמר הזה.


תפקידם של נוגדי החמצון
בגופינו

חמצון הוא תגובה כימית שבה אלקטרונים עוברים מחומר מסוים למחמצן. תגובות חמצון יכולות ליצור רדיקלים חופשיים, שמתחילים תגובות שרשרת שפוגעות בתאי הגוף. נוגדי החמצון בולמים את תגובות השרשרת האלה באמצעות הסרה של רדיקל חופשי הנמצא באמצע. הם עושים זאת על ידי חיזור של מחמצנים בסביבתם ובכך הם בעצם מתחמצנים בעצמם. תכונתם החשובה של נוגדי החמצון היא שבמצבם המחומצן הם יציבים יחסית ובכך הם לא גורמים נזק.

תהליך החמצון הוא תוצאה של חשיפה ל”רדיקלים חופשיים”, שהם חומרים בלתי יציבים התוקפים תאים וחלקיקים בגופנו. התוצאה של החמצון היא פגיעה והרס של תאים בגוף, פגיעה במנגנון החיסון והאצת תהליכי ההזדקנות.

הרדיקלים החופשיים תוקפים את הגוף ביתר שאת בגלל חשיפה לזיהומי אוויר, עישון סיגריות, צריכה עודפת של תרופות, חשיפה למקורות קרינה, ואפילו פעילות גופנית מוגזמת. כל אלה יוצרים עומס-יתר על הגוף שמתקשה להתמודד עם הכמות הגדולה של החומרים המחמצנים (רדיקלים חופשיים) והוא זקוק לתגבור.

קיימים בטבע סוגים שונים של נוגדי חימצון אשר יכולים להופיע כויטמינים, מינרלים, חומצות שומן ופיטוכימיקלים נוספים:

הפעם נתמקד באדומים

 שמירה על בריאות הלב וכלי דם

מה הן בעיות לב וכלי דם?

בעיות אלו נקראות גם מחלות קרדיווסקולריות – מחלות של הלב וכלי הדם, כגון אוטם שריר הלב (התקף לב), לחץ דם גבוה ועוד. המחלות הקרדיווסקולריות נגרמות לרוב מזרימת דם לקויה בגלל תהליך טרשתי, בו נוצר משקע (פלאק) בדפנות העורקים המובילים דם לאיברי הגוף. כתוצאה מכך, העורקים נהיים צרים יותר וזרימת הדם לאיברים נפגעת.

מחלות אלה, כגון התקף לב או שבץ מוחי, הם מגורמי התמותה המובילים בעולם. אבל יש גם בשורה טובה. מחקרים מצביעים בעקביות על קשר בין צריכה מוגברת של נוגדי חימצון, בפרט מירקות ופירות בעלי פיגמנט אדום (עשירים בליקופן), לבין הפחתת הסיכון למחלות אלה. מחקרים מעידים על הפחתה של עד 11% בסיכון למחלות לב.
כל הפתולוגיות שהזכרנו מעלה מאופיינות בתהליכי חמצון מוגברים, בתפקוד לקוי של האנדותל (רקמת התאים המרפדת את שטח הפנים של כלי הדם) ובשינויים מבניים בכלי הדם. תהליכי החמצון הללו כרוכים בייצור LDL- כולסטרול (“הכולסטרול הרע”) מחומצן, שלו תפקיד מרכזי בהתפתחות טרשת העורקים. הוא חודר לדופנות העורקים, מצטבר בהן ומעודד התפתחות של תגובה דלקתית. פה בדיוק נכנסים לתמונה נוגדי החימצון, אשר בעצם עוצרים את תגובת השרשרת הזאת מלכתחילה- במניעת תהליך החימצון.

 

המאה ה-21 וצריכת הסוכר התכופה ובכמויות גדולות הולידה מגוון תסמונות מטאבוליות החל מסינדרום מטאבולי, תנגודת אינסולין לא מאוזנת ועד סכרת. סוכרת ושאר פתולוגיות מטאבוליות מאופיינות ברמת גבוהות של סוכר (גלוקוז) בדם, עקב חוסר היכולת של להכניס את הסוכר מהדם אל התאים השונים בגוף. רמת הסוכר הגבוהה בדם יוצרת צמיגיות מוגברת בדם ומובילה לתחלואה נלווית כגון: מחלות לב, לחץ דם גבוה, פגיעה בכליות, פגיעה בראייה ופגיעה במערכת העצבים.

 

כמו כן, הרמות הגבוהות של הסוכר מובילות לייצור של גורמים מחמצנים) רדיקליים חופשיים ( היוצרים תגובת דלקת שגורמת לפגיעה מערכתית בגוף. בנוסף, רמה גבוהה של סוכר בדם מובילה לפגיעה באנזימים נוגדי החמצון ובכך מגבירים את תהליך החמצון המתרחש בגוף.

התרופות המוצעות להפחתת רמות הסוכר מלוות בתופעות לוואי רבות, ולכן במחקר עוסקים רבות במציאת מרכיבים טבעיים למניעת המחלה.

 

מחקרים מצאו כי תזונה עשירה בנוגדי חימצון, בדגש על נוגדי חימצון אדומים/ אדומים כהים מסייעת לאיזון רמות הסוכר בדם, מניעת נזקי החימצון ושמירה על הבריאות הכללית.

 

המגיפה הנוספת של המאה ה21: רמות סטרס גבוהות אשר יוצרות חוסר איזון הן בפן הנפשי/רגשי והן בפן הפיזי

צריכת מזונות עשירים בנוגדי חימצון בדגש על אלו בעלי פיגמנט אדום כהה/סגול
יאזנו את רמות הסטרס וימנעו את נזקיהם המצטברים.

אז קחו כמה נשימות עמוקות והוסיפו לתפריט היומי שלכם מלוא החופן נוגדי חימצון אדמדמים

תוסף תזונה לטיפול בעייפות
חיפוש

מאמרים נוספים

מאמרים נוספים

חיפוש