מה זה פסוריאזיס?

פסוריאזיס הינה מחלת עור דלקתית כרונית, בעלת רקע אוטואימוני ,המאופיינת בתחלופה מוגברת של תאי עור. ככל הנראה ,תחלופה זו נגרמת בשל פעילות תאים לימפוציטים אשר נודדים אל עבר שכבת הדרמיס בעור, שם הם מייצרים ציטוקינים וחומרים מתווכי דלקת שונים (בעיקר TNFα). חומרים אלו גורמים לדלקת מקומית ולתחלופה מהירה של תאי העור (עד פי 1,000 מהרגיל). כתוצאה מהתרבות התאים המהירה התאים העליונים ביותר לא מספיקים למות ולנשור ונוצרת שכבה לבנה כסופה דמוית קשקשת. 

מהם התסמינים של פסוריאזיס?

למחלה זו ישנן צורות ביטוי רבות, סוגי הנגעים עשויים להופיע בצורה שונה ובמקומות שונים בגוף. בדרך כלל מופיעים נגעים בצבע אפור עד אדמדם, בעלי מרקם יבש, לעיתים עם קשקשת המלווים בגרד ברמות שונות. ישנם סוגים שונים של פסוריאזיס ולכל סוג תסמינים שונים ומראה שונה.

סוגים שונים של פסוריאזיס :  

 

  • פסוריאזיס רובדית (Plaque type) הצורה הנפוצה ביותר ,מאופיינת בנגעים אדומים וסימטריים (בצורתם) בגדלים שונים, המכוסים בקשקשת אפרפרה . סוג זה מופיע בדרך כלל באזור הקרקפת, הברכיים והמרפקים.
  • פסוריאזיס טיפתית (Guttate psoriasis)- נגעים קטנים המפוזרים על פני רוב חלקי העור ובעלי צורה של טיפות קטנות. סוג זה מופיע בעיקר בקרב צעירים ולאחר זיהומים סטרפטוקוקיים.
  • פסוריאזיס מהופכת (Psoriasis inversa) – מופיעה באזורי קיפולי המפרקים, בתי השחי, מפשעות, תחת השדיים ובפנים המרפק.
  • פסוריאזיס פוסטולרית (Pustular psoriasis) – מאופיינת במעין פוסטולות קטנות. מתחלקת גם היא למספר סוגים ,חלקם עם ביטוי חמור באופן קיצוני.
  • אריטרודרמה פסוריאטית (Erythrodermic psoriasis)-  צורת ביטוי קשה של המחלה, בה מופיעים נגעים בלמעלה מ90% משטח הגוף.
  • דלקת פרקים פסוריאטית (Psoriatic arthritis) – דלקת מפרקים אוטואימונית המופיעה אצל חלק מן החולים בפסוריאזיס (5-20%).

האם פסוריאזיס היא מחלה מדבקת?

פסוריאזיס אינה מחלה מדבקת. המחלה מתבטאת בהתפרצויות והפוגות אשר חומרתן משתנות מאדם לאדם.

ביטוי של פסוריאזיס בקרקפת

פסוריאזיס של הקרקפת יכולה להופיע כרובד בודד או כרובדים רבים המכסים את מרבית הקרקפת ואף להתפשט לעבר המצח, העורף ומאחורי אפרכסות האוזניים. לרוב האנשים עם פסוריאזיס של הקרקפת יש גם פסוריאזיס בחלקי גוף אחרים, אך ייתכן שהביטוי היחיד של המחלה יהיה בקרקפת.

הפגיעה בקרקפת יכולה להיות קלה וכמעט בלתי נראית, אך בהחלט יכולה להיות קשה וכרונית ומלווה בגרד. בעקבות הגרד והסרה אגרסיבית של השיער תיתכן נשירת שיער, אשר ברוב המקרים ישוב ויצמח לאחר הריפוי. 

קו הטיפול הראשון בפסוריאזיס של הקרקפת הוא הטיפול המקומי-חיצוני, הכולל שמפו, תמיסות, משחות, מוס וג’ל.

יש חשיבות למרקם התרופה רבה כיוון שיש שיער על הקרקפת. עדיף להשתמש בטיפול במרקם של ג’ל או נוזל שקל למרוח אותם בין השיערות ולא מרקם משחתי הקשה למריחה.

חומץ תפוחים עשוי להקל על הגרד, יש לשים על הקרקפת ולעסות בעדינות. עדיף שלא לשים במידה ויש דימום או פצע כיוון שהחומץ עלול לשרוף.

הטיפול בפסוריאזיס:

פסוריאזיס הינה מחלה שלמרבה הצער אינה ניתנת לריפוי, ובכל זאת קיימות מגוון תרופות להקלה על הסימפטומים.

הטיפול הקונבנציונלי בפסוריאזיס מתחלק לטיפול מקומי חיצוני- סטרואידים, ויטמין D, חומצה סליצילית,ועיטרן. בנוסף קיים טיפול בפוטותרפיה- קרני אולטרה סגולות המדמות את אור השמש. למקרים חמורים יותר ישנו גם טיפול פנימי- הכולל נטילת תרופות או זריקות תת עוריות. אולם התרופות עשויות לגרום לתופעות לוואי קשות.

הטיפול הטבעי בפסוריאזיס

טיפול תזונתי

הדגש התזונתי בטיפול בפסוריאזיס יהיה על תזונה אנטי אלרגנית והימנעות ממזונות העלולים לגרום לתגובה חיסונית מוגברת, כמו כן הימנעות ממזונות המגבירים דלקתיות. מומלץ להימנע ממוצרי סויה, ביצים, סוכר לבן, קמח לבן וממאכלים שומניים וחריפים.

מומלץ ליטול פרוביוטיקה כתוסף תזונה לחיזוק אוכלוסיית החיידקים במעיים ותמיכה במערכת החיסון.

 

טיפול מקומי

הטיפול החיצוני ניתן על מנת להיטיב עם תסמיני הגרד והגירוי המקומי  .

מורכב משמני תשרית, שמנים אתריים, חליטות, רטיות או אמבטיות, משחות מרוכזות, קרמים, ג’לים ועוד. הכלל החשוב בשימוש הוא שבמקרים של נגעים דלקתיים מפרישים ורטובים מומלץ להשתמש בעיקר במיצויים במים (כגון ג’לים ,אמבטיות ,רטיות ,קרמים עדינים וכו’) בעוד במקרים של יובש בעור מומלץ להשתמש במיצויים בשמן, במשחות וקרמים עשירים.

 

טיפול בצמחי מרפא:

הסיבות והמנגנונים החיסוניים והדלקתיים הקשורים במחלות אוטואימוניות (כדוגמת פסוריאזיס) עדיין אינם ברורים לגמרי. הטיפול באמצעות צמחי מרפא במחלות אוטואימוניות מתמקד בפעילות אנטי דלקתית ובמיקוד הפעילות החיסונית .זאת בנוסף להפחתה ונטרול של גורמים וטריגרים אפשריים למחלה.

מכלול הגורמים והטריגרים הידועים לפסוריאזיס מתכנס אל שני סוגי גורמים עיקריים:    

  • גורמים מטאבוליים: לרבות תזונה לקויה ,נטייה להצטברות טוקסינים בגוף ,עישון ,נטייה לעצירות כרונית, עודף משקל, ,מחלות כבד וכליה וכו’.
  • גורמים רגשיים ונפשיים: סטרס ממושך ,נטייה לחרדות ,חוסר שקט ,עצבנות ,דיכאון וכו

 

צמחים מומלצים לדוגמה:

סכיסנדרה– צמח אדפטוגן המסייע בהסתגלות והפחתת העומס הרגשי, מחזק חיסוני, אנטי דלקתי ומשפר פעילות כבד ותהליכי עיכול וספיגה.

אנג’ליקה סינית-צמח אנטי דלקתי, מחזק את מערכת החיסון ,מרומם מצב רוח, משפר זרימת דם.

בקופה– צמח מרגיע ומייצב מצבי רוח ופעילות עצבית במקרים של חוסר שקט, כעס, עצבנות, דיכאון, בעיות שינה וכו’.

ליקוריץ’– צמח אנטי דלקתי, משקם ריריות, מסייע בייצוב וחיזוק של המערכת החיסונית והפחתת ייצור ציטוקינים מעוררי דלקת .



טיפים נוספים להקלה על תסמינים של פסוריאזיס:

היחשפו לשמש– 5-10 דקות ביום של היחשפות לקרני השמש עשויה להקל על התסמינים.

מלח מים המלח– למלח זה סגולות רפואיות רבות בין היתר מועיל ומקל בתסמיני פסוריאזיס. אפשר לשים אותו באמבטיה, או לטבול בים המלח. שהו באמבט או בים בין 10-15 דק’.

שמן עץ התה– שמפו המכיל שמן עץ התה עשוי לעזור לפסוריאזיס בקרקפת.

אמבט עם שיבולת שועל– דרך טבעית להרגעת העור. לתוך אמבט עם מים חמים (לא רותחים) הכניסו שיבולת שועל שבו ותנוחו. 

יוגה ומדיטציה– הפחתת הסטרס להקלה על התסמינים. מדיטציה יכולה לעזור לך בהרגעה כללית ובאופן שבו האדם תופס את המחלה. יוגה מועילה במיוחד גם אם אתם סובלים מדלקת מפרקים פסוריאטית, מכיוון שהיא מקלה על כאבי מפרקים ומרחיבה את טווח התנועה שלכם.

אלוורה– צמח אנטי דלקתי מסייע להפחתת האדמומיות. מומלץ להשתמש בג’ל או בקרם.

סיכום והמלצות הטיפול:

אומנם למרבה הצער עדיין לא נמצא טיפול המביא להחלמה מלאה מן המחלה, אך בהחלט ניתן למצוא מגוון רחב של דרכים להקלה על התסמינים. כמו כן לאיזון רגשי כיוון שבהרבה מן המקרים  המצב הנפשי גורם להתפרצות המחלה או להתקפים.